Orbita


Orbita (očna duplja)

Predstavlja šupljinu u kosti lobanje (glave) u kojoj je smešteno oko. Prostor je ispunjen (pored oka) i mišićima koji pokreću oko, krvnim sudovima i živcima značajnim za funkcionisanje oka i masnim tkivom koje popunjava sav ostali prostor.
Postoji veliki broj bolesti koje se mogu javiti u ovom prostoru. Najčešće su upale koje čine više od polovine bolesti orbite, tumori i povrede. Broj lekara u svetu koji dobro poznaje ovaj region i njegove bolesti je mali. Takođe, postoji veliki broj izuzetnih situacija koje se retko sreću tako su potrebne godine za sticanje pravog znanja u lečenju ovih bolesti. Praktično, orbita je za sada još uvek za lekare isto što i svemir za nauku – nedovoljno istražena. Literatura iz ove oblasti je oskudna i zasnovana na nabrajanju mogućih situacija, ali bez konkretnih uputstava šta u kojoj situaciji raditi. Takođe, postoje značajne razlike u shvatanju problema i načinu lečenja kod lekara koji pripadaju različitim školama. Oblast je granična pa se u lečenju često angažuju, naročito za operacije, maksilofacijalni hirurzi, neurohirurzi, plastični hirurzi i otorinolaringolozi što dodatno komplikuje situaciju. Upale se leče, ako su infektivne prirode antibioticima, neinfektivne kortikosteroidima, a izuzetno i citostaticima. Pametno je raditi biopsiju kod upala kako bi se isključilo prisustvo tumora, jer se u svetu  pokazalo da za stvari koje su smatrane upalom i koje su na početku dobro reagovale na kortikosteroide, se kasnije pokazalo da su tumori - limfomi.
Broj tumora koji se može javiti u orbiti je ogroman, ali postoje češći sa kojima se imaju dobra iskustva i koji se leče. Lečenje podrazumeva operaciju, ali ako treba i zračenje i citostatike. Finalna procena se zapravo donosi nakon operacije i pregleda uzetog materijala, bilo da se promena skida cela ili se uzima samo deo nje. Operacija/orbitotomija se izvodi uvek u opštoj anesteziji pošto treba proći pored oka i u dubini naći promenu. Trajanje je obično od 30 do 90 minuta, ali operacije znaju da traju i po nekoliko sati kada su promene velike ili su uz značajne strukture koje treba čuvati. Rezultati zavise od vrste promene, njene lokalizacije, veličine, zahvaćenosti okolnih struktura, kao i od veštine, znanja i iskustva hirurga.


Grejvs-ova (Graves) orbitopatija

Buljave, ispale oči, kod bolesti štitne (štitaste) žlezde se javljaju kod dela bolesnika koji imaju problem sa štitnom žlezdom. Nekada se bolest prvo uoči baš zbog specifičnog izgleda očiju. U pitanju je upala mišića i vezivnog tkiva i masti orbite. Osnova lečenja je da endokrinolog dovede hormone u normalno stanje što kod dobrog dela pacijenata reguliše situaciju tako da nema potrebe za dodatnim procedurama. Kod onih koji imaju izrazito isturene oči sprovodi se hirurška korekcija pozicije oka. Dekompresija orbite je operacija kojom se povećava prostor u kome se nalazi oko, uklanjanjem dela kostiju i masnog tkiva orbite.
Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Na koži lica se ne vide rezovi niti po operaciji ima konaca na licu pošto se operacija izvodi pored samog oka pri čemu se oko ne dira. Trajanje je od 1 do 2 sata po oku, zavisno od stepena isturenosti očiju. Rade se oba oka istovremeno pošto je tako lakše podesiti oči na isti nivo. Ako oči budu zavijene do sutra otok bude znatno manji, pa svi pacijenti kojima ne smeta što ne vide imaju zavoj do sledećeg jutra. Po operaciji se oseća trnjenje gonje usne i obraza koje se povuče u narednih mesec dana. Nakon operacije neophodno je da se pacijent endokrinološki redovno prati.
Mali procenat pacijenata ima jak pritisak na oko usled upale masnog tkiva i mišića orbite ili im oko toliko pođe unapred da kapci više ne mogu da se sklope. Zbog oba đogađaja oko je ugroženo i dolazi do značajnog pada vida. Neophodno je takve pacijente shvatiti krajnje ozbiljno i poslati ih oftalmologu ili endokrinologu koji se bavi ovim problemom. Dolazak kod bilo kog od članova tima će brzo dovesti do početka lečenja i poboljšanja stanja. Obično se daju kortikosteroidi na endokrinološkoj klinici uz redovno praćenje stanja očiju od strane oftalmologa. Situacija može biti čak takva da se nekoliko dana moraju nositi naočare za plivanje (vlažna komora) kako bi se sprečilo sušenje površine oka. Izuzetno retko, reakcija na lekove (kortikosteroide) je loša i mora se hitno uraditi dekompresija orbite.
Nakon 6 meseci od dekompresije orbite, ako ima duplih slika, radi se operacija korekcije pozicije očiju (operacija strabizma). Isto tako, nakon 6 meseci od dekompresije orbite, ako treba rade se i dodatne korekcije na kapcima (nekada treba „produžiti“ kapak ili ukloniti višak kože).

3 коментара:

Aleksandra је рекао...

Koliko traje oporavak nakon operacije dekompresije orbita?
Da li je potrebno duže mirovanje, tj. posle koliko vremena se pacijent može baviti rekreativno sportom kao što je skijanje?

Анониман је рекао...

Ukoliko su simptomi samo mala bol u predelu frakture i duple slike (samo na jakim svetlim npr. Silajilca i na racunarskim predmetima npr. televizor racunar itd...) je potrebna veca intervencija ili ne?

Sonja Jovanovic је рекао...

Da li dr.knezevic radi u nekoj privatnoj klinici?